Gravsten med QR koder

QR koder giver en digital merværdi. Det er en nem måde at gøre noget offline, noget analogt, til noget online og digitalt. Og nu er det så nået til gravsten.

QR koder

QR koder er udviklet af Toyota tilbage i 1994. Men det er først nu at QR koder virkligt er ved at vinde indpas. Forklaringen skal findes i de mange Smart Phones der er på markedet i dag. Du skal nemlig have en iPhone, Android eller Windows mobiltelefon for at kunne bruge koden.

Og dem er der ved at være rigtigt mange af. Det er stadig en kende besværligt at komme i gang med at scanne en QR kode. Du skal nemlig først have fundet en QR kode læser app til din Smart Phone. Men det er der mange der er ved at have.

QR koder på gravstenen eller ved siden af

Hvor en gravsten førhen var nem at skrive på, er det meget sværere idag. I de gode gamle dage var det nemt at skrive en enkelt job tittel på stenen. Skomager Pedersen eller Skolelærer Jensen. Det sagde en helt masse om den afdøde.

I dag skal der meget mere tekst til – og det rummer en sten slet ikke. Og det er her QR koden byder ind med noget helt unikt.

Men en QR kode er altså ikke det mest spændende at kikke på. Det pynter ikke – og mange synes det støjer.

Et bud på en løsning er, at i stedet for at placere QR koden på selve gravstene, så kan man lave en lille sten der kan stå ved graven – og så er det der man placerer QR koden. Det giver en fleksibilitet.

QR kode som et del af designet på stenen

En anden mulighed er, at man på selve gravsten får designet QR koden som en del af en dekoration. Det er muligt at bruge 30% af mønstrene i en QR kode til andet… og på den måde går QR koden hen og bliver usynlig for modtageren…. Det er en mulighed – og på sigt klart noget man vil gøre.

Nu er der blevet skrevet meget om QR koder på sten. Store medier som TV2 og DR har dækket emnet.

Kirkegårde har regler for, hvad man må og ikke må på de forskellige gravsteder. Det bliver spændende at se hvordan de tager imod de nye tiltag.

Hvad skal der stå på din gravsten

Det springende punkt, synes jeg, er, hvad skal der linkes til fra QR koden – og hvem har ansvaret for det der kommer til at stå? Er det okay at linke til en Facebookside, f.eks. Med de mange danske profiler, vil der være dem der synes det er oplagt. Men så er ordet jo frit… og hvem skal så styre det?

Der er mange ting der skal falde på plads – og der skal gøres mange overvejelser… og får stor betydning for fremtidens valg af gravsten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *