Gulvtæpper og et godt indeklima

Gulvet har en væsentlig betydning for rummets indeklima. Det er specielt i forhold til lyden og luften at gulvbelægningen har en central indflydelse.

Alle gulvmaterialer har hver deres egenskaber, som medfører en række fordele og ulemper. Gulvtæpper er gode til at virke lyddæmpende, i modsætning til hårde belægningsformer som vil give en højere lyd, når der er færdsel i rummet, fx. når personer kommer gående.

Gulvtæpper er godt for lyden
Man kan derfor argumentere for at gulvtæpper er en af de bedre gulvmaterialer, når det kommer til lyden. Hårde gulve vil forstærke lyden og endda reflektere den.

På det område vil tæpper være et godt valg til hjemmet og at det ligeledes er blødt og skaber en hyggelig stemning, er kun plusser hvis du har mindre børn i familien.

Gulve og rengøring
En anden centrale parameter for indeklimaet er rengøringen og den støv som gulvbelægningen afgiver. Nye gulve menes at øge indholdet af kemi i luften, præcis som det fx. kendes fra nye møbler.

Det er derfor afgørende at man vælger et godt materiale, hvis man ønsker at skabe et godt indeklima. Eksperter anbefaler ikke en bestemt type, men det er afgørende at du får rengjort dit gulv med jævne mellemrum.

Har du et gulvtæppe, eller planlægger du at lægge et, kan du vælge at fokusere på materialer som er nemmere at rengøre. I dette tilfælde vil der være tale om en støvsugning, som vil mindske problemer med støv.

Det er klart, at tæpper er blandt de sværeste gulvmaterialer at rengøre, da glatte overflader er nemmere. Men så længe der støvsuges og benyttes gode materialer, bør det ikke være det store problem for indeklimaet.

Tæppets indflydelse på indeklimaet

Der er ingen tvivl om at støv, pollen, allergener og lignende bedre kan ‘gemme’ sig i et gulvtæppe og er der astma eller allergi i familien, bør i derfor fravælge tæppet. I dette tilfælde vil træ og linoleum være markant bedre.

Nu er det ikke alle danske familier som har astma og allergi. Det hører med til historien at gulvtæpper omvendt er mere lyddæmpende og opvejer den negative egenskab på det område.

Samtidig er det en klar fordel at gulvtæpper har nemmere ved at fange støvet og ikke kræver samme behandling som fx. trægulve.

Man kan derfor sige at tæpper både har en positiv og negativ indflydelse på dit indeklima, alt efter hvor du lægger dit fokus.

Det der er afgørende når du har gulvtæpper i huset, er at få støvsuget og lufte ud med jævne mellemrum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *