Hvad er jordvarme og hvad koster det?

Et jordvarmeanlæg udnytter den energi fra solen, der ligger i det øverste jordlag. Varmen kan bruges til opvarmning af dit hus og opvarmning af dit brugsvand.

Anlægget består af en jordvarmepumpe og en lang slange der er gravet ned i jorden på din grund. Jordvarmeslangen opsamler varmen i jorden, og transporterer den hen til dit hus, hvor du kan udnytte varmen til opvarmning.

Hvor lang slangen skal være, afhænger af størrelsen på dit hus, og hvor meget grund du har til rådighed. Jo længere jordvarmeslangen er, jo mere energi vil du kunne trække ud af jorden. Som tommelfingerregel har du brug for 1-3 m2 jordareal pr. m2 boligareal.

Få hjælp til dimensionering og valg af jordvarme her.

Vertikal eller horisontal jordvarme?

Der findes 2 typer jordvarmeanlæg. Horisontal jordvarme og vertikal jordvarme.

Horisontal jordvarme:

Dette er den mest udbredte jordvarmeløsning, men er også den mest pladskrævende, da du skal have hele haven gravet op, for at gøre plads til flere hundrede meter lang jordvarmeslange, som gravet ned i cirka 1 meters dybde.

Denne løsning vil derfor kræve en større reetablering af en normal villahave, medmindre der er tale om nybyggeri.

Vertikal jordvarme:

Det vertikale jordvarmeanlæg går lodret ned i jorden, og kræver derfor mindre ødelæggelse af haven under etableringen. Den vertikale løsning er dog klar dyrere, da der er højere omkostninger ved etableringen.

Der kan desuden være visse miljø- og anlægsforhold der gør denne løsning besværlige og endnu dyrere, afhængig af jordforhold mv.

Hvad koster det at få jordvarme?

Et jordvarmeanlæg er en af de dyreste energiformer – i ren etableringspris. For jordvarme er samtidigt også den mest effektive opvarmningsform i det lange løb.

Jordvarmeanlægget kan ofte producere helt op til 3 gang så meget energi, som det kræver at drive anlægget.

Jordvarme er derfor en investering som koster dig en del penge her og nu, men som tjener sig ind på længere sigt, da du får en billigere varmeregning.

Prisen for jordvarmepumpe, slanger etablering og installation af et jordvarmeanlæg ligger gerne et sted mellem 100.000 og 150.000 kr. Men prisen afhænger af de enkelte forhold, anlægstype og boligstørrelse.

Få tilskud til jordvarme

Tænker du på at investere i jordvarme som energirenovering af din nuværende energiløsning, kan du få tilskud til etableringen. Det kan også være til energioptimering ifm. nybyggeri. Hop ind på Energistyrelsen hjemmeside på sparenergi.dk, og læs mere om tilskud og fradrag i forbindelse med jordvarme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *