Kendte danske arkitekter

Danmarks arkitektur har sine rødder langt tilbage i historien, faktisk helt tilbage til vikingerne, selvom det specielt var i middelalderen at den satte sit præg. Det gjorde den specielt ved landets kirker der blev bygget i gotisk og romansk stil. Siden kom barokstilen der blev foranlediget af Christian d. 4.

Når der fokuseres på kendte danske arkitekter var det dog først i 60’erne at de for alvor fik deres gennembrud internationalt. Det er svært at udpege en håndfuld danske arkitekter, da alle har haft en større eller mindre præg på dansk arkitektur.

Vi har givet dig et indblik i nogle af de største nedenfor:

  • Arne Jacobsen
  • Vilhelm Lauritzen
  • Erik Møller
  • Hans Hansen
  • Ole Falkentorp
  • Jørn Utzon
  • Johan Otto von Spreckelsen
  • Schmidt Hammer Lassen arkitekterne

Det er specielt stilarten funktionalisme der har være fremherskende og som er blevet benytte af de danske arkitekter, hvilket har medført store værker som Opera House i Sydney og Storebæltsbroen.

Store værker af danske arkitekter

Der er mange store værker både i Danmark og internationalt, som er blevet skabt af dygtige danske arkitekter. Vi har udpeget en række af disse nedenfor:

AROS kunstmuseum i Århus

Et værk med en pæn vindeltrappe og design, med et regnbuefarvet panorama. Den blev lavet af Schmidt Hammer Lassen Architects, som er et dansk firma med internationale aktiviteter.

De har ligeledes været en del af store projekter som DGI Byen og Det Kongelige Bibliotek.

Den Sorte Diamant

Den Sorte Diamant eller Det Kongelige Bibliotek er en anden af de karakteristiske og flotte nye værker, i det danske land. En bygning der ligeledes er blevet tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen Architects.

Den Sorte Diamant er en tilbygning til biblioteket som blev bygget i 1999, som kan ses på Slotsholmen.

Operaen i København

Operaen i København har en særlig historie, da det var A.P. Møller og hans hustru der finansierede værket, via en donation. Æren tilfaldt Henning Larsen Architects som derved var firmaet bag en af de dyreste operaer i verden.

Med en placering ved Holmen fremstår bygningen flot med en unik indvendig arkitektur.

Opera House i Sydney

Jørn Utzons mesterværk er uden tvivl Operahuset i Sydney. Et fantastisk værk som han blev verdenskendt for. Det er så anerkendt, at det er blevet optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

Det er blevet kendetegnet ved Australien og det er med til at sætte det hele i relief.

Dertil kommer de helt gamle værker som Børsen, Rundetårn og Den Gamle By i Århus med flere, der alle er en vigtig del af den danske kulturarv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *