Vedligeholdelse af belægningssten i beton

Mange vælger at få fliser og belægningssten i beton i haven, på terrassen eller i indkørslen, for at slippe for at slå græs, luge ukrudt og vande blomster. Men ikke alle ved, at de fleste typer af belægningssten også kræver stor vedligeholdelse.

Flisepest er et tilbagevendende problem for mange fliseejere, og mange ved ikke hvordan de kommer flisepesten til livs og får de smukke fliser frem igen. Flisepest ses ofte som hvide eller grålige pletter, som kommer frem på ældre flisebelægninger og betonfliser. Pesten er en mellemting mellem svamp og alger, og kan være svær at komme til livs, hvis man ikke har de rigtige redskaber.

Flisepest kan hverken fjernes med mosfjerner eller algefjerner, men der findes specielle midler, som er beregnet til at rense fliserne for flisepest. Midlet blandes blot op med vand og fordeles på flisebelægningen. Man vil se resultat med det samme, og opnå den fulde effekt efter cirka en måned.

Hvis du bruger betonsten i din indkørsel, har du sikkert også oplevet problemer med oliepletter på fliserne, som er umulige at få væk. Problemet med olie er, at det siver ned i fliserne, og det skidt, som findes i olien, kommer med ned i flisen. Hvis du først har fået en olieplet på dine fliser, og pletten er tør, er der ikke så meget andet at gøre, end at skifte flisen ud. Hvis du opdager pletten med det samme, kan den dog suges op med absorberende materiale, som for eksempel kattegrus.

Andre problem for mange ejere af flisebelægninger er salpeterudtræk, som også kaldes kalkudblomstringer. Disse udtrækninger ses ved at der kommer hvide skjolder på flisen, eller et gråt lag på overfladen. Det er svært at sige, hvad der frembringer disse skjolder på fliserne, og det er svært, at forhindre at de kommer. Nogle gange ses de allerede når flisen står i butikken eller på lagerpladsen, og andre gange kommer de efter flisen er blevet lagt.

Der er ikke fundet nogen effektiv kur mod skjolderne, men der forskes i problemet. Har man tålmodighed, vil fliserne efter et par år, se normale ud igen, fordi de bliver påvirket af vind og vejr. Hvis man er knap så tålmodig, kan man prøve sig frem med at skure belægningen med sæbe og sand, som ved hjælp af eksfoliering vil rense fliserne, og på den måde slide skjolderne væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *